BenR/Adviseurs voor duurzaamheid

Concept- & gebiedsontwikkeling

Wêromwenningen, Kollum

Expertisegebied: concept- en gebiedsontwikkeling
Opdrachtgever: gemeente Kollumerland c.a.
Periode: 2007-2008

Opdracht

De gemeente Kollumerland c.a. legt de lat hoog: in 2020 wil de gemeente energieneutraal zijn. Om te beginnen vergt dat een omslag in het denken van de organisatie zelf. Tegelijk is het zaak de woonconsument en de bouwsector te overtuigen van de kwaliteiten van duurzaam gebouwde woningen.

Wat hebben we gedaan?

  • Samen met de gemeente hebben we de ideeën uitgewerkt om twee duurzame, energieneutrale modelwoningen te bouwen, in de nabijheid van het gemeentehuis. Waarom? Zien is geloven: modelwoningen leveren het tastbare bewijs dat de ambities die de gemeente nastreeft, haalbaar zijn. Ze bieden bouwpartijen daarnaast de kans om kennis en ervaring op te doen.
  • Twee bouwbedrijven voelden zich uitgedaagd door de ambities van de gemeente en waren bereid voor eigen winst en risico elk een woning te bouwen.
  • We begeleidden de gemeente in het hele proces. Vanaf het opstellen van de samenwerkingsovereenkomst met de bouwpartijen tot en met de opzet van een programma om de woningen na oplevering te kunnen monitoren.
  • We begeleidden de bouwers bij het conceptuele ontwerp. Zij maakten gebruik van verschillende bouwsystemen en pasten verschillende maatregelen toe op het gebied van duurzaam bouwen.
  • In onze rol als verandermanager hebben we heel bewust niet zelf het voortouw genomen. We hebben kennis overgedragen, anderen gefaciliteerd en het bewustzijn vergroot. Gaandeweg ontstond er steeds meer enthousiasme en draagvlak binnen de gemeente voor het nastreven van ambitieuze milieudoelstellingen.

Resultaat

Achter het gemeentehuis van Kollumerland staan de twee Wêromwenningen. Beide woningen zijn volledig energieneutraal: op jaarbasis produceren zij net zo veel energie als zij verbruiken. De woningen zijn voor iedereen te bezichtigen. Veel belangstellenden zijn al rondgeleid, waaronder bestuurders, vertegenwoordigers van bouwbedrijven en particulieren. In het streven van de gemeente om volledig energieneutraal te zijn in 2020 vervullen de Wêromwenningen een belangrijke strategische functie.

Bijzonderheden

  • De officiële opening van de Wêromwenningen werd verricht door minister Cramer van Ruimte en Milieu. Dat gebeurde in aanwezigheid van een aantal prominente gasten, waaronder Wubbo Ockels. Ockels werd later over duurzaam energiegebruik geïnterviewd door VPRO’s Tegenlicht in de aflevering “het land van zonnestroom en windenergie”, uitgezonden oktober 2008 (zie fragment op ca. 23 min 45 sec).
  • De Wêromwenningen werden in maart 2008 genomineerd voor de NET-trofee. De Nationale Energie Toekomst-Trofee is dé landelijke prijs van het ministerie van VROM voor energiezuinig wonen en werken.
  • De Wêromwenningen zijn niet alleen modelwoningen maar fungeren ook als werkplaats voor studenten.
  • De woningen worden twee jaar gemonitord door ECN. Met periodieke wetenschappelijke rapportages van ECN wil het samenwerkingsverband bewijzen dat de woningen inderdaad energieneutraal zijn.