BenR/Adviseurs voor duurzaamheid

Hotel Kop Zuid As Amsterdam

COD

Expertisegebied: BREEAM-NL certificering
Opdrachtgever: COD
Periode: 2012-heden
Certificaat: BREEAM-NL Ontwerpcertificaat “Excellent”

Project

Na een meervoudige selectie werd COD geselecteerd voor de ontwikkeling van kavel C1 Kop Zuidas, tegenover de RAI in Amsterdam. Er werd gekozen voor een multifunctioneel gebouw waar in de plint en op de 1e verdieping ruimte is voor winkels en/of horeca. In de lagen daarboven heeft drie sterren Duitse hotelketen Motel One haar eerste vestiging in Nederland gerealiseerd. Het gebouw meet 11.244 m2 BVO (excl. parkeergarage) en is ontworpen door ZZDP Architecten. Het hotel bevat 315 kamers. Om te voldoen aan de duurzaamheidseisen van de gemeente Amsterdam is er voor gekozen om het gebouw te laten voldoen aan de eisen van BREEAM-NL Excellent (4 sterren).

COD vroeg BenR reeds in de initiatieffase (meervoudige selectie) om het team als duurzaamheidsadviseur en BREEAM Expert te ondersteunen.

Opdracht

  • BenR heeft in de initiatieffase het duurzaamheidsconcept ontwikkeld met als doel BREEAM Excellent en Menukaart Duurzame Hotels niveau Goud
  • In de BREEAM Bespoke-procedure (de gebouwfunctie “hotel” was nog niet als functie uitgewerkt in BREEAM-NL 2011) heeft BenR het team ondersteund en namens de opdrachtgever gewaakt voor de redelijkheid van de door DGBC opgelegde eisen.
  • Als lid van het ontwerpteam heeft BenR vervolgens in de rol van BREEAM Expert voortdurend de BREEAM ambities bewaakt en hier op gestuurd.
  • Dit heeft geleid tot verschillende duurzame maatregelen waaronder het gebruik van PV-cellen en zonneboilers op het dak, gecombineerd met groene daken. Als duurzame energiebron wordt ook gebruik gemaakt van een WKO. In het gebouw zijn verblijfplaatsen voor vleermuizen verwerkt in de dichte geveldelen. Verder voldoet het binnenmilieu aan hoge kwaliteitseisen (daglicht, ventilatie, thermisch comfort etc.). Ook wordt er waterbesparend sanitair toegepast.
  • Bovenstaande en andere maatregelen samen zorgen voor een 4-sterren BREEAM rating, ofwel Excellent. Op 26 juli 2013 werd het Ontwerpcertificaat uitgereikt.

Volgens planning opende het hotel in het tweede kwartaal van 2015 haar deuren. In de plint heeft Basic Fit Ladies haar intrek genomen. Het assessment voor het oplevercertificaat wordt nu uitgevoerd.

Meer informatie

BREEAM-NL Projectenwebsite