BenR/Adviseurs voor duurzaamheid

BREEAM-NL Assessor

Recognition assessor nieuwbouw Recognition assessor in use

 

Wat is een BREEAM-NL Assessor?

Met BREEAM-NL kunnen duurzame gebouwen gecertificeerd worden. Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een gebouw een waardering als pass, good, very good, excellent of outstanding, overeenkomend met één tot vijf sterren. BREEAM is bruikbaar voor kantoren, scholen, winkels, industriële gebouwen, woningen en vele andere gebouwen, zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw.

Binnen het BREEAM certificeringsproces wordt onderscheid gemaakt tussen de BREEAM Expert en de BREEAM Assessor. Een BREEAM Expert begeleidt projecten inhoudelijk naar het certificaat. Een BREEAM Assessor toetst een ingediend project en stelt vast voor welke waardering het project in aanmerking komt. De Assessor kan alleen projecten toetsen waarbij hijzelf (of de organisatie waarbij hij werkt) niet betrokken is geweest. Dit garandeert een onafhankelijke toetsing.

BenR in de rol van Assessor

Bij BenR kunt u terecht voor zowel een gecertificeerd Expert als Assessor, voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. BenR is specialist in duurzaamheidsadvisering ten aanzien van huisvesting en vastgoed. Daarmee onderscheidt BenR zich van de meeste andere adviesbureaus die BREEAM assessments aanbieden. De gedegen kennis en ervaring met duurzaamheid kan met name van pas komen in complexe projecten, projecten met een hoge duurzaamheidsambitie en in situaties waarbij bewijsmateriaal volgens BREEAM-NL niet standaard aanwezig is en naar alternatieve bewijsvoering moet worden uitgeweken. Als wij op basis van onze brede kennis van duurzaamheid ervan overtuigd zijn dat het project op een credit aantoonbaar aan de credit-intenties voldoet, maar niet volgens de letter van de BREEAM-NL Beoordelingsrichtlijn, dan gaat BenR de discussie met DGBC aan om de betreffende credits toch positief beoordeeld te krijgen op basis van gelijkwaardigheid.

BenR heeft vanaf de introductie van BREEAM-NL projecten begeleid, zowel in de Expert-rol als in de rol van onafhankelijke Assessor. Dat maakt dat wij als Assessor de positie van de Expert goed begrijpen en mee kunnen denken in de bewijsvoering. Daarnaast is gebleken dat wij projecten soepel door de Quality Assurance van DGBC kunnen leiden.

Voorbeelden

We laten hier enkele voorbeelden zien van projecten die BenR heeft begeleid in de rol van BREEAM-NL Assessor. Voorbeelden van projecten in de rol van BREEAM-NL Expert vindt u hier.

De voorbeelden tonen de diversiteit van de mogelijkheden binnen BREEAM-NL: grote projecten en kleine projecten, renovatieprojecten of nieuwbouw, projecten met meerdere functies en projecten waarvoor een maatwerk procedure gevolgd moet worden, de zogenaamde Bespoke-procedure.