BenR/Adviseurs voor duurzaamheid

BREEAM-NL Expert

Recognition expert nieuwbouw Recognition assessor in use

 

Wat is een BREEAM-NL Expert?

Met BREEAM-NL kunnen duurzame gebouwen gecertificeerd worden. Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een gebouw een waardering als pass, good, very good, excellent of outstanding, overeenkomend met één tot vijf sterren. BREEAM is bruikbaar voor kantoren, scholen, winkels, industriële gebouwen, woningen en vele andere gebouwen, zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw.

Binnen het BREEAM certificeringsproces wordt onderscheid gemaakt tussen de BREEAM Expert en de BREEAM Assessor. Een BREEAM Expert begeleidt projecten inhoudelijk naar het certificaat. Een BREEAM Assessor toetst een ingediend project en stelt vast voor welke waardering het project in aanmerking komt. De Assessor kan alleen projecten toetsen waarbij hijzelf (of de organisatie waarbij hij werkt) niet betrokken is geweest. Dit garandeert een onafhankelijke toetsing.

BenR in de rol van Expert

Bij BenR kunt u terecht voor zowel een gecertificeerd Expert als Assessor, voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Dankzij de ruime ervaring als Assessor, is BenR goed thuis in de achtergronden en interpretaties van BREEAM-NL. Dit komt van pas in de rol van BREEAM-NL Expert. Zo kan BenR voor complexe of afwijkende situaties de gelijkwaardigheid onderbouwen of het project behoeden voor de typische valkuilen in het certificeringsproces.

BREEAM-NL is een methodiek om de duurzame prestaties inzichtelijk, meetbaar en toetsbaar te maken. Een certificaat geeft niet automatisch een energiezuinig en duurzaam gebouw. Omgekeerd is met een energiezuinig en duurzaam gebouw een BREEAM-NL certificaat goed haalbaar. BenR vindt het daarom belangrijk om vanuit de energie- en duurzaamheidsdoelstellingen het project vorm te geven, waarbij het behalen van het BREEAM-NL certificaat als randvoorwaarde geldt.

BenR opereert in een project als onafhankelijk adviseur op het gebied van duurzaamheid in relatie tot de BREEAM doelstelling van het project. Wij zijn in staat om het ontwerpteam en andere betrokkenen te inspireren en te motiveren om de gewenste prestaties te bereiken.

Voorbeelden

We laten hier enkele voorbeelden zien van projecten die BenR heeft begeleid in de rol van BREEAM-NL Expert. Voorbeelden van projecten in de rol van BREEAM-NL Assessor vindt u hier.

De voorbeelden tonen de diversiteit van de mogelijkheden binnen BREEAM-NL: grote projecten en kleine projecten, renovatieprojecten of nieuwbouw, projecten met meerdere functies en projecten waarvoor een maatwerk procedure gevolgd moet worden, de zogenaamde Bespoke-procedure.