BenR/Adviseurs voor duurzaamheid

Transport, BREEAM-NL Certificering

Schiphol Real Estate

Expertisegebied: BREEAM-NL certificering
Opdrachtgever: Schiphol Real Estate
Periode: 2009 – 2010
Certificaat: BREEAM-NL Ontwerpcertificaat “Very Good”

Opdracht

Op het terrein van Schiphol is TransPort gerealiseerd, een duurzaam kantoorgebouw naar een ontwerp van architectenbureau Paul de Ruiter. Het gebouw heeft een verhuurbaar oppervlak van 10.800 m2. Gebruikers zijn Martinair en transavia.com. De duurzaamheidsambitie was hoog: Schiphol Real Estate (SRE) streefde naar de score “Platinum”, volgens het Amerikaanse certificeringssysteem LEED. TransPort is het eerste kantoorgebouw in Nederland dat dit certificaat heeft behaald. Lees hier meer over de LEED-certificering van TransPort.

Tijdens de uitvoeringsfase van het ontwerp in 2009 werd de b├ęta-versie van BREEAM-NL door de Dutch Green Building Council (DGBC) gelanceerd. SRE omarmde het voorstel van DGBC om het project TransPort te gebruiken als testcase voor de nieuwe certificeringsmethode. Voor BenR was dit een mooie kans om de expertise ten aanzien van BREEAM-NL in de praktijk toe te passen. Hoewel het ontwerp al gereed was, bleek het dankzij het duurzame ontwerp nog mogelijk om de score Very Good te behalen.

Het Transport kantoorgebouw ontving op 15 april 2010 als eerste gebouw in Nederland het BREEAM-NL Ontwerpcertificaat “Very Good”.

Op 24 januari 2011 werd een miniatuur van TransPort geopend in Madurodam.

TransPort ontving in 2011 de Nederlandse Bouwprijs in de categorie “Duurzaam integraal, ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden”.

Meer informatie