BenR/Adviseurs voor duurzaamheid

TNT Green Office

OVG Projectontwikkeling

Expertisegebied: LEED certificering
Opdrachtgever: OVG Projectontwikkeling
Periode: 2008 – 2011

Opdracht

De nieuwbouw van het TNT Centre in Hoofddorp moest tegenmoet komen aan de wens van initiatiefnemer TNT, passend bij de doelstelling in het kader van het TNT-programma Planet ME: een duurzaam en energieneutraal kantoorgebouw. Het consortium OVG – Triodos Bank is hiervoor een innovatieve samenwerking aangegaan met TNT (Green Lease contract). De bouw is gerealiseerd in een DBFMO-constructie (Design, Built, Finance, Maintain, Operate) waarbij de ontwikkelende partij verantwoordelijk is voor ontwerp, bouw, financiering, en minimaal 10 jaar voor beheer en onderhoud. De hoge duurzaamheidsambitie diende tot uiting te komen in een LEED Platinum certificaat en een GreenCalc-score van meer dan 1.000 punten. Het ontwerp is van de hand van architectenbureau Paul de Ruiter, het interieurontwerp van EX Interiors.

BenR is vanaf het prille begin bij het project betrokken: de locatie lag nog niet vast, evenals de architectenkeuze, een droomopdracht voor een duurzaamheidsadviseur. BenR is gevraagd om in de initiatieffase te adviseren over de haalbaarheid van LEED Platinum en vervolgens om het gehele LEED-certificeringsproces te begeleiden.

Wat hebben we gedaan?

  • LEED advisering in de initiatieffase m.b.t. locatie en beoordeling van conceptuele ideeën van de architecten.
  • LEED stelt voor de Nederlandse bouwpraktijk ongebruikelijke eisen die nieuw waren voor het ontwerpteam. In elke fase van het ontwerp was, naast creativiteit, vergaande samenwerking en maatwerk nodig. LEED was daartoe de aanleiding, maar met veel spin off naar het gehele ontwerpproces.
  • Interieur en afwerking, zoals binnenwanden en vloerafwerking, hebben gezien de hoeveelheid vierkante meters grote invloed op sommige LEED credit-scores, en vormde een uitdaging voor het team. Het interieurontwerp heeft door een intensieve samenwerking met interieurarchitect en binnenwandenproducent geleid tot innovatieve oplossingen zoals binnenwanden die volledig vervaardigd zijn van vlas (platen, staanders, isolatiemateriaal).
  • BenR heeft tijdens de uitvoering de aannemer Boele & van Eesteren intensief begeleid. Dit betreft met name de inrichting van de bouwplaats (voorkomen van vervuiling, erosie, stof etc.), recycling van bouwafval (> 95%), inkoop van materialen (recycled content, regionale en hernieuwbare materialen, minimale VOC inhoud van lijmen, verven, kitten (vluchtige organische stoffen), formaldehydevrije plaatmaterialen) en beheersing van de binnenmilieukwaliteit tijdens de afbouwfase.
  • BenR heeft het LEED-proces succesvol afgerond; in oktober 2011 is het LEED-Platinum certificaat uitgereikt.

Meer informatie

Brochure “TNT Centre, Blauwdruk voor een duurzaam gebouw

Video “TNT Express hoofdkantoor: Een duurzaam gebouw duurzaam gebouwd”

Projectenwebsite LEED